Media
Enige tijd geleden alweer ben ik volledig gestopt met aanwezigheid op social media. Het enige jammere daarvan is dat het nu lastiger is voor mensen om te zien wat wij doen en hoe wij 'ons ding' doen. Vandaar deze media-pagina.
Er is geen specifieke volgorde aangebracht; alles staat door elkaar, zowel qua maak-datum als qua onderwerp. Het is een snuffelpagina geworden.
Klik op de afbeelding om naar het betreffende filmpje te gaan.
Een 'dichterlijk' filmpje van de eerste vier oefeningen van de Wudang Qigong. Weliswaar kun je de oefeningen minder duidelijk zien maar het is speciaal zó gemaakt dat je qigong enigszins kunt 'voelen'. En omdat het gewoon mooi is natuurlijk :-)
Een filmpje over de baduanjin (ook wel 'Acht Juweeltjes' genoemd).
De baduanjin valt bij ons onder het 'extra materiaal'.
Nicko Christiansen is de zanger, saxofonist en nog veel meer van de Livin' Blues Xperience. In de documentaire 'Mijn leven op Aarde', over zijn leven (zie HIER), ging het ook over zijn passie voor Tai Chi. Dat stukje is alleen helaas niet in de uiteindelijke tv-versie gekomen en dat is vooral jammer omdat hij oefent bij de School van de Kraanvogel.
Na de 'dichterlijke' versie van de eerste vier oefeningen van de Wudang Qigong nu dezelfde versie maar dan zo dat de oefeningen duidelijk zichtbaar zijn.
Een filmpje dat nog stamt uit de tijd van slechte camera's op je mobiele telefoon maar dat een overzicht geeft van wat er bij de School van de Kraanvogel gebeurt.
Nog een keertje de eerste vier oefeningen van Wudang Qigong; wist je dat je ze ook in je gewone kleren kunt doen?
Onder het mom van 'de kraanvogel spreidt zijn vleugels' heb ik een paar keer een qigong-cursus mogen geven bij Garuda Gym (klik HIER) van Marc Hobers in Emmen. Om die cursus te promoten heeft Marc indertijd dit mooie filmpje gemaakt van een stukje Tai Chi en de tien Wudang Qigong-oefeningen.
Een filmpje van onze 'Tai Chi-basis'-oefening waarin wordt opgebouwd, vanuit 'staan', naar gestructureerd ('aaneengeregen') bewegen naar peng, lü, ji en an.
Ik word altijd erg blij van de 'yi lu' van Chen-stijl Tai Chi. Deels is dat omdat het, qua gevoel, een soort van tussenstijl vormt tussen Tit Khun (klik HIER) en Yang-stijl Tai Chi.
De yi lu wordt onderwezen aan gevorderden als hulpmiddel bij hun persoonlijke onderzoek in de 108-vorm Yang-stijl Tai Chi.
En kijk, over Tit Khun gesproken: soms ben je een beetje aan het spelen en sta je ineens op YouTube met een rommelige versie van 'lo seng', de eerste vorm van Tit Khun.
Soms houd ik een 'huiskamertraining'. Waarom dat zo heet? Euh... omdat we dan in mijn woonstudio oefenen misschien?
Ook ik heb niet alle wijsheid in pacht. Zo was ik, in 2007 alweer, uitgenodigd om een gastles te komen geven op het Orion-college in Breda. Mijn idee was 'jonge mensen, dus we gaan heel actieve Kungfu-dingen doen'. Niets bleek, tot mijn grote verbazing, minder waar: de meeste interesse ging juist uit naar qigong. Geweldig!
Een interessante, leuke en 'mooi om te ziene' oefening uit Vijf Stappen-Tai Chi (klik HIER) is de oefening die bekend staat als 'eerste contact-oefening'.
Het voordeel van het wonen in Den Haag is dat je de plekjes weet waar je rustig op het strand kunt oefenen. Heerlijk.
Uit mijn boek "108-vorm Yang-stijl Tai Chi - de namen van de vorm" (klik HIER) wordt duidelijk dat de vorm méér is dan 'een dansje': er zitten thema's in die inzicht geven in gevechtsstrategieën, lessen over contact houden, en nog veel meer. Buiten dat alles mag je niet vergeten dat dit alles wordt 'verteld' aan de hand van 'het verhaal van de vorm': het voort-durende gevecht van persoon A tegen de (niet aanwezige) persoon B.
Dit is mijn lange manier om te zeggen dat je moet weten wat je doet -in de vorm- met de bewegingen, want waar ben je anders mee bezig?
Als 'pushing hands' de manier zou zijn om te leren vechten volgens Tai Chi, waarom zou je dan al die moeite doen om die lastige Tai Chi-bewegingen te leren? Waarmee ik maar zeggen wil: 'pushing hands' is om heel specifieke sensitiviteitsdetails te trainen en onderzoeken; Tai Chi-vechten leer je met de bewegingen van Tai Chi. Wij oefenen dat met behulp van het vijf elementen-spel.
In de School van de Kraanvogel worden diverse stijlen beoefend en die moeten tot één geheel worden gesmeed. Cirkelboksen is onze stijlneutrale methode om dat voor elkaar te krijgen. Eenmaal raden waarom het 'cirkel'-boksen heet ;-)
Vóór je kunt onderzoeken wat er allemaal aan informatie in de vorm zit verstopt moet je eerst die vorm leren. Hier ga ik met Naomi en Carsten door het eerste deel van de 108-vorm Yang-stijl Tai Chi.
Een belangrijk concept in Vijf Stappen-Tai Chi is 'vermijd de volte, vul de leegte'. Nou zijn concepten natuurlijk leuk en aardig maar ze moeten wel geoefend worden, en daar is deze oefenmethode voor bedoeld. Do not try this at home want er gebeuren zéker ongelukken.