Eerder was ik al begonnen met de Feijia Gong; hier het eerste vervolg. Eigenlijk wilde ik alle oefeningen doen die nog niet behandeld waren in de vorige sessie maar ja, ik liep een beetje uit :-)
Er wás overigens de overweging om deze sessie niet te posten, omdat mijn handen soms uit het beeld wegvallen.
Ook hier geldt dat voor deelnemers aan de live sessie een tweede camera beschikbaar is waarop te zien is wat de benen doen.
Voor alles is een eerste keer: ik ben begonnen met een serie over de 'theoretische kant van qigong'. In het Engels inderdaad, en dan heet het 'Understanding Qigong'. Hier de introductie.
Helaas is het geluid van de opname slechter dan 'in het echt'. Verder heb ik hiervan geleerd dat ik niet van papier moet werken maar met een autocue. Da's voor een volgende keer.
In het vorige filmpje introduceerde ik de Baduanjin; nu komt de Feijia Gong aan bod. Die is wat moeilijker dan de Baduanjin dus behalve 'gewoon meedoen' volgt er ook een uitleg over wat details van de bewegingen. Eerst worden alle zeven oefeningen uitgevoerd in een rustige flow, daarna worden de eerste vier oefeningen stap voor stap uitgelegd en uitgevoerd.
De laatste drie volgen een volgende keer.
In deze videosessie wordt eerst de Baduanjin (de 'Acht Juweeltjes') geoefend, daarna Wudang Qigong. Het geheel eindigt met een Tai Chi-oefening in peng, lü, ji en an (het moet nu eenmaal geoefend kunnen worden op de vierkante meter) waarbij de nadruk ditmaal ligt op het voetenwerk.
het beenwerk is voor de deelnemers aan de live sessie zichtbaar op een tweede camera. Dus hier een Tai Chi-les over het benenwerk maar dan zonder de benen. En alles in 'mijn' Engels uiteraard, dat spreekt.
Hier is het eerste half uur weggeknipt omdat daarin dezelfde qigong wordt gedaan -en op dezelfde manier gefilmd- als in het eerdere filmpje.
In deze videoles wordt veel gepraat (lees: 'uitgelegd' haha). In de vorige videoles werd er al redelijk diep ingegaan op de Tai Chi-bewegingen/-handelingen peng, lü, ji en an; die komen ook nu weer aan bod maar ditmaal met wat andere details als aandachtspunt.
NB De sessies worden verzorgd in het Engels (althans, in 'mijn' Engels) omdat ik een behoorlijk aantal buitenlandse leerlingen heb.
Dit is een historisch moment: mijn eerste videoles haha. Nou, 'les',... het is eigenlijk een gewone training die mensen dan kunnen meedoen; ik had nog niet zoveel ervaring in het videogebeuren en wist niet goed hoe ik les kon en moest geven aan de diversiteit aan leerlingen die mijn school rijk is: sommigen trainen al 20 jaar bij mij, anderen net een maand of twee.
Je ziet hier de volledige tien Wudang Qigong-oefeningen (en je kunt ook meedoen natuurlijk).
Tegenwoordig bied ik ook trainingen via video aan, en wekelijks verzorg ik -eveneens via video- een lezing over een qigong- of Tai Chi-thema. Een aantal van deze sessies kun je hieronder gratis bekijken; daar waar dat niet kan zul je even moeten inloggen.
> > >  Media Algemeen
Videolessen
Ik had een vraag gekregen over het 'staan' dat ik altijd doe ter afsluiting van de qigong-serie, dus daar ga ik even op in.
Daarna volgen de laatste paar oefeningen van de Feijia Gong.
THE LECTURE SERIES
En dan is daar de tweede keer zowaar, ditmaal mét autocue (en dat gaat af en toe nog wel eens fout haha).
In deze aflevering bespreek ik de theorie achter de eerste oefening van 'onze' Wudang Qigong.
Na een sessie waarin we eerst de Baduanjin gedaan hebben en daarna Wudang Qigong ben ik deze keer eens niet verder gegaan met een Tai Chi-'iets'. Ik geef ook les in andere stijlen en heb mensen die daarin trainen, dus deze keer iets voor de Tit Khun-mensen. Uiteraard gevolgd door de Feijia Gong.
Overigens: de deelnemers aan de videolessen kunnen ook via een tweede camera kijken waarop ook mijn benen te zien zijn.
Deel 3 alweer. Eerst een 'recap' van het eerder besprokene. Niet echt een herhaling of samenvatting, eerder een samenvatting-'plus' want er zit ook wat nieuwe informatie tussen.
Vervolgens wordt opnieuw oefening 1 besproken: de vorige keer was het erg veel theorie, nu is het 'praktijkgerichte theorie'.
Omdat hier een basis wordt gelegd is dit vrij uitgebreid; bij de bespreking van de tweede oefening is veel van deze kennis c.q. vaardigheid al besproken en kan ik er sneller doorheen.
Geintje... een speed-up van hoe ik mijn woonstudio omtover in een filmstudio. Ach, het is weer-es heel iets anders :-)
In de videolessen ging het tot nu toe veel qigong. De reden daarvoor is praktisch: niet iedereen heeft een grote oefenruimte en qigong kun je makkelijk thuis oefenen.
Maar Tai Chi is geen qigong en heeft zijn eigen oefening nodig. Hoe doe je dat dan als je niet veel plaats hebt om te oefenen?
Vandaar nu een training in 'Tai Chi on the spot'.
NB Via een tweede camera is ook het benenwerk te zien maar dat is voor de deelnemers aan de live sessie.
De vorige keer zijn de eerste twee oefeningen diepgaand besproken. Nu is oefening drie aan bod. Ja, inderdaad: één oefening in plaats van twee; dat komt omdat ik de vorige keer wel heel erg uitgelopen was (er is nu eenmaal ook zóveel te vertellen...).
Overigens héb ik helemaal niet zo'n rode neus, dat is iets met het licht :-)
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
In deze aflevering gaat het over de vierde Wudang Qigong-oefening. Hier ontkom ik niet aan een uitstapje naar de neidan, de 'interne alchemie'; daardoor wordt het een ietwat gecompliceerd verhaal. Het leidde ook tot de vraag/opmerking dat ik wel heel erg veel aan uitleg doe in vergelijking met een eerdere leraar van de vragensteller. "Nee", is mijn antwoord, "ik doe niet aan véél uitleg, de anderen doen belachelijk weinig aan uitleg".
En ja ik heb een raar ding aan mijn oor: omwille van de verstaanbaarheid draag ik een vreselijk vervelend zittend provisorisch bluetooth oortje (een 'echte' is in bestelling).
Er zijn veel soorten qigong. Een hele sterke (niet doen voor je gaat slapen!) is de Zhoutian Qigong van de School van de Kraanvogel.
Zoals gebruikelijk zie je in deze videoregistratie alleen 'de bovenkant'. Deelnemers aan de live sessie hebben ook toegang tot een tweede camera, waarop de benen wél te zien zijn.
De zesde lezing alweer, ditmaal over de vijfde qigong-oefening uit de Wudang Qigong reeks. Belangrijke vragen komen aan bod, zoals de vraag over de moeilijke (lange) in- en uitademing.
Verder wordt er ook teruggekeken naar de voorgaande vier oefeningen; niet zozeer inhoudelijk (dat is al uitvoerig besproken) maar meer over hoe ze werken als lessysteem.
Twee opmerkingen. De eerste, als altijd, gaat erover dat er ook een tweede camera wordt gebruikt tijdens de live sessies. Die is toegankelijk voor de aanwezigen. De tweede opmerking: Zoom werkt niet altijd even vlekkeloos; ondanks het uitschakelen en instellen van van alles en nog wat ging het hier en daar toch mis en floept er onbedoeld, ook door de persoon zelf, even iemand's scherm tussendoor. Kan gebeuren.
Deel 6
> > >  Login pagina
MEMBERS ONLY
MEMBERS ONLY
MEMBERS ONLY
MEMBERS ONLY
MEMBERS ONLY
MEMBERS ONLY
MEMBERS ONLY
MEMBERS ONLY
MEMBERS ONLY
MEMBERS ONLY
Soms wordt een trainingssessie spontaan een soort van lezing: dan loop ik een beetje 'uit de hand' waar het uitleg betreft. Hier gaat het over hoe Tai Chi, via de cirkelstructuur, verband houdt met 'het interne'- de Hemelbaan, de chan si jin ('de spiraal'), kai he ('spreiden en samenbrengen'), enzovoorts.
Omdat dit een belangrijk onderwerp is, is in dit geval bij hoge uitzondering (want het is enorm veel werk) de 'benencamera' in het filmpje verwerkt.
MEMBERS ONLY
In deze sessie wordt eerst de baduanjin geoefend; af en toe wordt uitleg gegeven over het wat en hoe van een oefening, en er is een uitleg tijdens het oefenen over het verschil tussen daoyin en qigong op energetisch level.
Dat leidt tot het volgende: er zijn talloze aandachts-lagen om aan te werken en mee bezig te zijn - de Hemelbaan (groot of klein), het chongmai-systeem, het 'veld', maar ook de fysieke aandachtslaag wordt niet vergeten. Hoe oefen je dat? Daar wordt naar gekeken aan de hand van een Tai Chi-stap.
MEMBERS ONLY
Heb je geen login-gegevens maar hoor je die wel te hebben?
Stuur me dan even een Whatsappje op
0651 720 186.
Uiteraard is het ook effe lekker om eens een keer niet teveel uit te leggen en gewoon te oefenen.
Deze sessie kun je dan ook gewoon meedoen: eerst worden de tien Wudang Qigong-oefeningen doorgelopen; daarna gaat het verder met Tai Chi 'on the spot' - het eerste deel van de 108-vorm Yang-stijl Tai Chi maar dan op de plaats.