Boeken
"De Principes van Tai Chi - herziene en aangevulde druk"
Dit boek is een herschrijving van het eerder, in 2006, door mij gepubliceerde De Principes van Tai Chi.
In deze uitgave worden -zo stijlvrij mogelijk, dus ook interessant voor beoefenaars van andere stijlen- de fysieke principes van lichaamsconstructie ontleed en beschreven maar ook de 'gevoelsprincipes'. De herpublicatie is een gevolg van het verzoek van leerlingen en aangevuld met een hoofdstuk over het intern worden.

Omdat het boek bedoeld is als werkboek en paperbacks nu eenmaal makkelijk stuk gaan bij het meermaals openvouwen is bij deze uitgave gekozen voor een hard cover en klein, handzaam formaat.

Boek: €27,95
Voor meer informatie en bestellen: KLIK

 
"Stilte in je Zelf - tien qigong-oefeningen voor gezondheid en innerlijke rust"
In dit boek worden tien eenvoudig te leren oefeningen beschreven uit de Wudang Qigong Shiba Fa, één van de vele qigong-reeksen die China rijk is. Ze zijn niet alleen goed voor de gezondheid maar ook heerlijk om te ontspannen, en u kunt ze zelf leren aan de hand van het uitgebreide fotomateriaal plus bijbehorende beschrijvingen.

Er zijn al teveel boeken waarin qigong oppervlakkig wordt doorgegeven. Maar qigong komt uit een andere tijd en een compleet andere cultuur, en daarom is dit boek uitgebreid met uitleg van de denkwereld waarin qigong thuishoort. Vragen zoals “wat is qi?”, “hoe werkt het?” en “wat is het nut van ademhalingstechnieken?” komen uitvoerig aan bod, maar ook verhandelingen over de geschiedenis van qigong bijvoorbeeld.
Sommige delen zijn dan ook goed voor beginners, andere stukken zijn meer geschikt voor gevorderden. Zo biedt het boek meerdere lagen waardoor het geschikt is voor een breed publiek.

Boek: €27,95
Voor meer informatie en bestellen: KLIK
Eerdere publicaties (niet meer te bestellen)
"De Principes van Tai Chi"
Uit 2006 stamt het boek De Principes van Tai Chi. Het is een 'verplicht' lesboek voor Tai Chi-leerlingen van de School van de Kraanvogel.
De Principes van Tai Chi is inmiddels opnieuw uitgebracht (zie boven) met diverse aanvullingen.
"Can Tong Qi, het geheim van het eeuwige leven"
In 2002 verzorgde ik de nederlandse vertaling van Richard Bertschinger’s engelstalige versie van de Can Tong Qi, een Daoïstisch meesterwerk. Het was hierbij mijn taak om, naast het vertalen van Bertschinger's tekst, het engels dusdanig naar het nederlands te vertalen dat het correspondeerde met (Bertschinger's uitleg van) de Chinese tekst. Het boek werd uitgegeven onder de titel Can Tong Qi, het geheim van het eeuwige leven (Uitgeverij Elmar BV).
"Annotaties over sifu Fei Yuliang" & "Meesterlijke Anecdotes II & III"
In de loop van pakweg tien jaar (vanaf 1990 tot ongeveer 2000) compileerde ik een schat aan anecdotes over, uitspraken van en gesprekken met sifu Fei. Het is een enorme rijkdom aan informatie over 'de denkwereld van een grootmeester'. De ruim zeshonderd korte anecdotes zijn gebundeld in drie delen, Document - Annotaties over sifu Fei Yuliang en Meesterlijke Anecdotes - Aantekeningen van gesprekken van Wushu-grootmeester Fei Yuliang met Roel Jansen deel II en deel III. Uit respect naar deze meester zijn deze manuscripten ongepubliceerd gebleven (er staan veel erg persoonlijk getinte visies over leraren, meesters en leerlingen van hem in), en gebruikt ik ze alleen voor persoonlijk onderzoek. Enkele (neutrale) anecdotes zijn gepubliceerd in het hieronder genoemde De Essentie van Tai Chi.
"Wudang Qigong" & "Anmo Tuina"
Samen met meester Fei Yuliang schreef ik twee boeken (1998), Wudang Qigong en Anmo Tuina (Uitgeverij Elmar BV).
"De Essentie van Tai Chi - basisoefeningen voor een bewuster leven"
Eveneens in 1998 schreef ik het populaire De Essentie van Tai Chi - basisoefeningen voor een bewuster leven, dat in 1999 gepubliceerd werd (Uitgeverij Elmar BV). Het boek beschrijft zeven oefeningen die helpen om meer 'gevoelsbewust' te worden van ons lichaam, en om dat lichaam te prepareren voor verdere interne training. Een en ander wordt omgeven met anecdotes over de Tai Chi-cultuur. Helaas is het door Elmar niet herdrukt.
"Tit Khun Pay - annotaties van een Krijgsambacht"
In 1990 publiceerde ik in eigen beheer Tit Khun Pay - annotaties van een Krijgsambacht. Privé-uitgaves hiervan werden ter beschikking gesteld aan mijn Tit Khun-leraar, ‘meneer’ Tan Eng Ho, en enkele medeleerlingen. In dit werk werd een volledig overzicht geschreven van de geschiedenis, de inhoud en de verhalen van Tit Khun. Er zijn slechts twee handgebonden exemplaren van; één is in het bezit van de familie Tan en één exemplaar heeft hij zelf. Het zou overigens, maar dit terzijde, in de loop der jaren na meneer Tan's overlijden nog vele malen worden uitgebreid en met onderzoeken worden aangevuld: een proces dat tot op de dag van vandaag nog plaatsvindt.
Op dit moment ben ik, daar ik blijkbaar één van de laatste personen ben die les geeft in Tit Khun, bezig met een overzichtswerk dat alles omtrent Tit Khun van A tot Z vrijgeeft en behandelt. Het zal nog enige tijd duren voor dit klaar is.
Medewerking verleend aan:
In 1998 verleende ik enige medewerking op de achtergrond aan Sprookjes uit de wereldliteratuur: Chinese Sprookjes, een uitgave van Uitgeverij Elmar BV.

In 1994 werkte ik op de achtergrond mee aan de Nederlandse vertaling, door Anders Pieterse, van Roger T. Ames’ Sun-tzu: De Kunst van het Oorlogvoeren (Kosmos-Z&K Uitgevers)."108-vorm Yang-stijl Tai Chi - de namen van de vorm"
Dit boek gaat over de redenen waarom wij er niet omheen kunnen om de Chinese naamgeving van de Tai Chi-houdingen te blijven hanteren, en over de betekenis van de namen van die houdingen.
De Tai Chi-houdingen worden eerst in de culturele context van de krijgskunst Tai Chi geplaatst: de Chinese taal, de connectie tussen qigong en Tai Chi, het ‘intern’ zijn van Tai Chi, wat een stijl tot een stijl maakt en hoe de lange vorm van Tai Chi als onderwijsmethode werkt. Commerciële en politieke belangen op het gebied van de beeldbepaling rondom Tai Chi worden verduidelijkt en vervolgens terzijde geschoven.
Tot slot volgt een uitgebreide uitleg bij de namen van elk van de houdingen uit de 108-vorm Yang-stijl Tai Chi, waarbij rekening wordt gehouden met alles wat hiervoor in het boek is uitgelegd.
Het boek is bedoeld voor gevorderde beoefenaars en is redelijk stijl-vrij: door de keuze om de uitleg bij de houdingen niet te illustreren staat het elke lezer vrij om de uitleg naar eigen inzicht in te vullen, waardoor het een interessante bron van kennis wordt voor alle gevorderde Tai Chi-beoefenaars.
Boek (hardcover): €27,95
Voor meer informatie en bestellen: KLIK
Boek (paperback): €21,95
Voor meer informatie en bestellen: KLIK
"Iedereen is mijn leraar - de woorden van de School van de Kraanvogel"
De School van de Kraanvogel gaat niet over deze of die stijl, maar over concepten die via de aangeboden stijlen en oefeningen worden doorgegeven. Die concepten worden onderwezen aan de hand van beknopte beschrijvingen en een veelheid aan oneliners.
In dit boek worden die beschrijvingen weergegeven; e.e.a. is aangevuld met een geselecteerde lijst van oneliners.
BELANGRIJK: Het boek is bedoeld voor mensen die bij ons oefenen! Het is een samenvatting van pointers en aanwijzingen zoals wij die tijdens onze lessen hanteren. Het is niet (minder) geschikt voor wie niet bij ons traint!
Boek (hardcover): €24,95
Voor meer informatie en bestellen: KLIK
"De 108-vorm Yang-stijl Tai Chi - over teksten en toepassingen"
Aan de hand van twee interessante Tai Chi-teksten geef ik een uitvoerige beschrijving van de werking van de (oud-) Chinese taal en cultuur om de Tai Chi-student enig inzicht te geven in waarom teksten wel op deze, en niet op die manier vertaald moeten worden.
Bij één tekst vergelijk ik mijn eigen vertaling met diverse meer populaire vertalingen en vertalers, bij wijze van aanvulling op de door die vertalers neergezette -inmiddels redelijk algemeen geaccepteerde- denkbeelden omtrent Tai Chi.
De 108-vorm Yang-stijl Tai Chi- Over teksten en toepassingen is een boek dat zich heel specifiek richt op wie zich interesseert in een historische en tekstuele benadering van Tai Chi.

Boek: €24,95
e-Book: €12,95
Voor meer informatie & bestellen: KLIK
"A Compilation of Tai Chi Boxing, Broadsword, Straight Sword, Pole and Free Fighting"
Dit beroemde boek van Chen Yanlin is in het Engels vertaald door Paul Brennan (klik HIER). Het leek mij handig om dit werk makkelijk te kunnen doorzoeken dus maakte ik er een persoonlijk Word-bestand van. Echter, bij het nalezen bleken er veel grote fouten in zijn vertaling te zitten waarna ik zijn vertaling ben gaan reviseren.
Omdat het in oorsprong niet mijn vertaling is kan ik deze publicatie niet aan het publiek vrijgeven (ik ben bezig met een Nederlandse vertaling van eigen hand, te verwachten eind 2020). Leerlingen kunnen mij mailen voor een exemplaar.
Boek (paperback, 950 pagina's): €47,50