Over mezelf
 
Op de voorgrond meneer Tan Eng Ho (links) naast zijn vriend, Kuntao-meester Kwee Sun Tjoan (met bril).
Ik (toen zestien jaar oud) sta zelf achteraan in het midden, tussen twee oudere oefenbroeders.
Na wat omzwervingen via Karate, Taekwondo en Pençak Silat ben ik me vanaf 1976 intensief bezig gaan houden met de Chinese interne krijgskunsten. De eerste vijftien jaar was dat vrijwel dagelijks onder toezicht van mijn Tit Khun-meester 'meneer' Tan Eng Ho; na zijn overlijden in 1991 ben ik tien jaar in de leer geweest bij (en was ik tevens persoonlijk assistent van) sifu Fei Yuliang, bij wie ik me kon bekwamen in Tai Chi, Baguazhang, Xingyi en Wudang Qigong.
In de jaren 1991-1995 heb ik Chinese Talen en Culturen ('Sinologie') gestudeerd aan de Universiteit Leiden, waar ik me specialiseerde in onderzoek op het gebied van de Chinese krijgskunsten.
Gedurende vele jaren probeerde ik de lessen van 'meneer' Tan en van sifu Fei strikt gescheiden te houden. Echter, het was onvermijdelijk dat de invloed van de beide meesters door elkaar zou gaan lopen. Dat was voor mij de reden om de school van sifu Fei te verlaten en me meer te richten op waar deze mix van mijn eigen, persoonlijke ervaringen me naartoe zouden leiden.
Uiteindelijk zou de combinatie van de lessen van 'meneer' Tan Eng Ho, van sifu Fei Yuliang, van het geleerde aan de universiteit -met name de invloed van professor Schipper- en van de vele tips die ik kreeg en nog steeds krijg van diverse meesters leiden tot de oprichting van de School van de Kraanvogel. Daarin wordt les gegeven in mijn persoonlijke invalshoek op Tai Chi: wuxing taijiquan oftewel ‘Vijf Stappen-Tai Chi’.
Naast het geven van lessen houd ik me nog steeds bezig met onderzoeken. Om mijn lessen te ondersteunen schrijf ik af en toe een boek (klik HIER).
over de naam van
de School van de Kraanvogel