De Tai Chi van de School
van de Kraanvogel
Hoewel je bij ons elk onderdeel van het Tai Chi-curriculum apart kunt komen oefenen hebben we wel degelijk een opbouw, een structuur zogezegd.
Vijf Stappen-Tai Chi
De kern van de Tai Chi van de School van de Kraanvogel draait rond Vijf Stappen-Tai Chi. Je leert in de loop der tijd de vijf basisstappen van Tai Chi inclusief bijbehorende partner-oefeningen; van hieruit leer je ook 'vrij spel'. Afhankelijk van je interesse kan dit doorgroeien naar 'vechtkunst', maar het is zeker ook mogelijk -en zinvol- om deze training te gebruiken voor persoonlijke groei op het gebied van ontspannen blijven in de omgang met confrontaties.
'Staan'
Het eerste om te leren is 'staan'. Je leert een houding met de armen omhoog en wat lager in de benen. Het is de bedoeling dat je deze positie 20 minuten aanhoudt. Het is dé basishouding die je qi-systeem opent en die de kern van alle Tai Chi-bewegingen vormt.
Qigong
Na geleerd te hebben wat 'staan' is wordt het tijd om er iets mee te gaan doen; dat wordt aangeboden via het leren van Wudang Qigong. Hier kom je ook voor het eerst in aanraking met het belang van theoretische kennis, immers, als je bij qigong niet weet wat je waarom doet ben je in feite zo goed als zinloos bezig. Een boek met achtergrondinformatie en stap voor stap-beschrijving van de oefeningen vind je HIER.
Pushing hands
Hoewel je tegenwoordig YouTube-filmpjes kunt zien waarin pushing hands wordt gepresenteerd als een soort van vrij worstelen hanteren wij het als dé methode om de interne vaardigheid van qigong te leren combineren met de vechtvaardigheden van de Vijf Stappen.
De vorm
Pas ná dit alles is het zinvol om 'de vorm' te gaan leren. De 108-vorm Yang-stijl Tai Chi, die je als eerste leert, bevat diverse leeronderwerpen die weg zijn gevallen bij de zogenaamde 'korte vormen', en ze wordt bij ons dan ook gebruikt om al die leeronderwerpen stelselmatig te bestuderen.
Wil je meer weten?
Op deze pagina vind je een uitgebreid schema waarin de opbouw van Vijf Stappen-Tai Chi in kaart is gebracht.