T I T   K H U N
DE SOFT STYLE KUNTAO VAN 'MENEER' TAN ENG HO
Laatste update 04/08/2023
WELKOM OP DE WEBSITE VOOR TIT KHUN
Wat is Tit Khun en hoe werkt het? Wat zijn de basisideeën achter de bewegingen? Wat maakt dat het een interne krijgskunst is? Wat is Kuntao en op welke manier is Tit Kun een Kuntao-stijl?

Voor een antwoord op deze vragen en meer kun je HIER meer lezen.
De overlevering van Tit Khun -voor zover bekend- begint met haar aankomst in het voormalige Nederlandsch-Indië. 'Meneer' Tan deed zijn best om zijn leerlingen  zoveel mogelijk te vertellen van wat hij over deze geschiedenis wist. Lees HIER verder.
Om de plaats van origine van Tit Khun in China te traceren deed Roel Jansen uitgebreid onderzoek. Een weergave van dit onderzoek kun je HIER lezen (PDF-bestand).
'Meneer' Tan Eng Ho vertelde altijd veel verhalen en anecdotes tijdens het lesgeven. Die verhalen waren nooit 'zomaar': er zat altijd iets in dat uitlegde waarom er op een bepaalde manier werd lesgegeven, wat het nut was van een bepaalde trainingsmethode, enzovoorts.
Alle verhalen van 'meneer' Tan -inclusief een korte beschrijving van de context waarin hij ze vertelde- kun je HIER vinden.
Video's over Tit Khun vind je op DEZE pagina.
© Copyright 2021 de School van de Kraanvogel
Taijiquan ('Tai Chi'), Baguazhang en Xingyiquan worden algemeen beschouwd als dé drie interne stijlscholen. Er zijn er echter veel meer, veelal in besloten kring doorgegeven of zelfs helemaal binnen één familie gehouden. De stijl Tit Khun is er één van.
Tit Khun is waarschijnlijk -via de Chinese provincie Fujian- van oorsprong afkomstig uit de provincie Henan. Het toont sterke overeenkomsten met stijlen uit de streek rond Chenjiagou (waar Chen-stijl Tai Chi vandaan komt), maar dan wel volgens héél oude opvattingen.
Omstreeks 1850 is Tit Khun van China naar Indonesië gebracht, waar het in relatief besloten kring werd doorgegeven en 'Chinees' werd gehouden.
Door de komst naar Indonesië heeft Tit Khun niet de invloeden ondergaan van de ontwikkelingen die in het moederland China op het gebied van de krijgskunsten wèl speelden:
Tit Khun leent zich niet voor grootschalige verspreiding of popularisatie. De trainingen zijn zwaar en 'saai' (in de zin van: "weinig variatie en veel, héél veel, herhaling"), het duurt járen voor iemand enige basisvaardigheid heeft opgebouwd en het onderwijs verloopt op individuele basis. Een leraar moet zich daarvoor intensief richten op een beperkt aantal leerlingen. Vandaar uiteraard dat Tit Khun vooral besloten wordt onderwezen aan een beperkt aantal leerlingen.
'Meneer' Tan Eng Ho, de meester die
in 1965 Tit Khun naar Nederland bracht.
zo is Tit Khun niet meegegaan in de ontwikkeling naar gezondheidskunst of performance art. Tit Khun is nog steeds de authentieke interne krijgskunst die het in 1850 was.
V.l.n.r. de Chinees-Indonesische Tit Khun-meesters Tjiam Tjeng Soey, zijn laatst aangenomen leerling Gouw Gin Hok en diens 'eerste' en 'tweede' leerling, Tan Boen Hoey en Thio Seng Peng. Hoewel 'meneer' Tan formeel leerling was van Gouw Gin Hok zou hij voornamelijk getraind worden door Tan Boen Hoey en Thio Seng Peng.
Algemene introductie
Tit Khun (dialect van de Chinese provincie Fujian voor 'zhi quan', 'recht boksen') is een zogenoemde 'interne' krijgskunstschool die oorspronkelijk uit China komt. Zoals het een goede krijgskunstschool betaamt omvatte het curriculum vroeger niet alleen ongewapend en gewapend vechten, maar ook vaardigheid in Chinese medicijnen.
'Meneer' Tan Eng Ho heeft meerdere leerlingen opgeleid tot grote bekwaamheid; echter, geen van hen is openbaar les gaan geven behalve de laatste in de rij, Roel Jansen.
Rechts: Roel Jansen geeft Tit Khun-les.
Contact:

Roel Jansen
Tel.: +31 651 720 186
E-mail: roel@titkhun.nl